De Aeonium

Wie weet herken je ze wel vanuit de tuinen in Zuid-Europese landen of heb je zelf een mooie op het terras staan in de zomer. De Aeonium is een nog redelijk onbekende vetplant soort. Toch is ze er in vele kleuren en vormen en is de verzorging erg makkelijk. We kregen ze een aantal jaren terug voor het eerst in de webshop. Zelf verzamelden we toen nog geen Aeonium, maar we waren direct gegrepen door de pracht en kleur van ze. Zo zijn we begonnen met het verzamelen van ze voor in onze privéverzameling en in de webshop. Hierdoor neem ik je in deze blog graag mee naar de achtergrond, verzorging en de vele vormen van de Aeonium. 

 

Achtergrond:

De Aeonium komt van nature voor in Europa en groeit voornamelijk op de Canarische eilanden. Hier groeit ze vaak tussen spleten op rotshellingen. Doordat er weinig water valt in het voorjaar en de zomer en de zon er erg heet is, is dit hun rustperiode. De bladeren vallen dan vaak gedeeltelijk af en er blijft een kleine compacte rozet over. Wanneer er in de herfst en winter weer meer neerslag valt, begint de groeiperiode van deze vetplant. De rust en groeiperiode zoals hier beschreven geldt voor planten in de natuur. De planten bij ons volgen vaak een ander patroon omdat we hier een kouder klimaat hebben. Hier meer over verderop in de blog, bij het gedeelte verzorging. 

De Aeonium groeit in een rozet. Na verloop van tijd vormt ze een stam waarop de rozet groeit. Oude bladeren onderop de rozet drogen in en vallen af. Deze worden vervangen door nieuwe bladeren bovenin de plant. Zo vormt ze ook langzaam een stam. Wanneer haar stam groter wordt, gaat ze ook vertakkingen maken. Deze beginnen eerst als kleine rozet tussen de bladeren van de hoofdplant en groeien zo langzaam uit tot zijtakken. 

De Aeonium telt in de natuur ongeveer 35 soorten. De bekendste hiervan is de Aeonium arboreum. Maar door de jaren heen zijn er zowel in Amerikaanse als Aziatische kwekerijen vele nieuwe hybride vormen bijgekomen door het kruisen en veredelen van de planten. Deze hybrides hebben vaak de prachtigste kleuren, combinaties en rozet vormen.

Kweek/vermeerdering:

De Aeonium kan worden vermeerderd uit zaad of door ze te stekken. Zaden zijn er maar weinig van beschikbaar. Hierdoor worden ze voornamelijk gekweekt vanuit stekken. De stekken kunnen op de volgende manieren genomen worden:

  • Het afknippen van vertakkingen. Knip hierbij de rozet met ongeveer 2 cm stam eraan.
  • Het afknippen van de hoofdrozet wanneer er geen vertakkingen zijn. Bewaar de onderstam wel. Hieruit zullen weer nieuwe rozetten groeien. Dit is ook een manier om dikke, stevige stammen te krijgen.
  • Het pinchen van de rozet. Dit houdt in dat je met een naald het groeipunt van de rozet stuk maakt. Hierdoor gaat de plant meerdere rozetten vormen die weer gestekt kunnen worden. 

 

De gestekte rozetten kunnen na een paar dagen drogen weer opgepot worden in een luchtige en lichtvochtige grond. Ze wortelen erg makkelijk, meestal al met 1-2 weken. 

Verzorging:

Een Aeonium is erg makkelijk in haar verzorging. Wel zijn er een aantal punten belangrijk wat water, licht en voeding betreft. 

Als we kijken naar Aeoniums in de natuur, krijgen ze vol op zon gedurende de hele dag. Geef ze dus een zo zonnig mogelijke plek. Zonlicht is van invloed op de groei en kleur van de vetplant. Bij voldoende zonlicht krijgen de rozetten een compacte vorm en stevige bladeren. De kleur wordt ook veel intenser door het zonlicht. Toch ontkom je er in bijvoorbeeld de winter periode niet aan dat de kleur van de plant bijv. weer lichter of groen wordt. Hier later meer over.

De Aeonium kan goed tegen veel water wanneer ze aan het groeien is, maar kan ook een lange tijd, enkele maanden zonder water in de rustperiode. Bij ons groeien de planten vooral in het voorjaar en in de zomer. De zomers zijn niet zo heet dat de planten in rust gaan en in de winter schijnt de zon te weinig. Hierdoor wil je ze in de winter juist in rust hebben, zodat je de mooie groei van het voorjaar en zomer behoudt. Geef om de reden in de rust periode 1x per maand water. In de groeiperiode mogen ze 1x per twee weken water. Is het een lange warme periode en is de kluit snel uitgedroogd, mag je ze ook 1x per week water geven in de groeiperiode. Aeonium soorten groeien snel en gebruiken hierbij ook veel water. Wanneer de temperaturen warm zijn zullen ze ook niet snel gaan rotten. 

Tijdens de groei willen Aeonium soorten graag voeding. Geef de voeding in de groeiperiode 1x per maand mee tijdens het water geven. Voeding ondersteunt de weerstand, zorgt voor een sterke en compacte groei en een stevige stam. 

Kleuren:

Aeonium vetplanten zijn er in vele verschillende kleuren. Dit maakt ze zo interessant en echte eyecatchers. Van frisgroene tot paarsroze en oranje-rode planten. Maar zelf vind ik het erg leuk dat de kleuren van de Aeonium meegaan met de seizoenen. Zo kan een plant welke in de zomer een donkerpaarse kleur heeft met een roze rand, in de winter terug kleuren naar groen met een gele rand. 

De intensiteit van de kleuren wordt beïnvloed door het zonlicht. Naast dat het goed is voor haar groei, is het voor de kleur ook belangrijk dat je de Aeonium een zo zonnig mogelijke plek geeft. Zo komen de prachtige kleuren naar boven. 

 

Bloei:

Aeonium planten bloeien niet vaak. Er wordt altijd gezegd dat ze overlijden na de bloei en dat ze dus maar een keer bloeien. Dit klopt vaak deels. Wanneer een rozet aan het einde van haar leven is, gaat ze bloeien. In een paar weken tijd veranderd de rozet in een tros met vele kleine, felgele bloemen. Na de bloei sterft enkel de rozet af die gebloeid heeft. Heb je een mooie grotere, vertakte plant met vele rozetten, overlijdt niet de hele plant. 

Naast dat ze aan het einde van hun leven zijn, kan een erg warme en droge zomer soms ook de bloei op gang brengen. 

Ongedierte:

Aeonium planten zijn vooral gevoelig voor wolluis. Controleer hier af en toe je planten eens op. De wolluis kan via luchtstromingen op je plant komen. Vaak gaan ze in de top tussen de bladeren zitten waar ze lastig te zien zijn. Of op de stam net onder de grond.

Voor andere bekende ongediertes van cactussen en vetplanten is de Aeonium niet ongevoelig. Maar deze zie je zelden op de planten. 

Hybriden

Naast de vele Aeonium soorten die er in de natuur te vinden zijn, worden er ook de prachtigste hybriden gekweekt. Deze ontstaan uit kruisingen van soorten die uit zaad worden opgekweekt of uit veredeling van geselecteerde planten met unieke uiterlijke eigenschappen. Niet altijd zijn deze hybride even stabiel. Soms zie je na een aantal jaar toch dat de rozet van de plant weer teruggaat naar haar oorspronkelijke vorm of dat bepaalde kleuren en patronen veranderen. 

Buiten

De Aeonium is niet winterhard. Toch vind ze het heerlijk om bij ons vanaf half mei tot eind september buiten te staan. Door de regen die we in onze zomer krijgen en de volle intensiteit van de zon die ze buiten krijgt, worden haar bladeren mooi, stevig en prachtig op kleur. 

Wanneer je ze voor het eerst naar buiten zet, kun je ze het beste even laten wennen. Zet ze niet direct een hele dag in de volle zon, maar bouw dit gedurende een week op. Als er in het voorjaar of zomer een periode van bijv. een week veel regen wordt voorspeld is dit niet erg voor de plant. Ze kan hier goed tegen zonder dat ze gaat rotten. Wel zou ik aanraden om ze in een pot te zetten waar het water weg kan lopen uit de pot. Zo voorkom je dat er onderin de pot een laag met water blijft staan. 

De Aeonium vetplanten van Ikhebeencactus

Ben je benieuwd naar deze prachtige planten en wil je ze ook graag voor het raam of in de tuin? Je bekijkt en besteld ze hier!

Back to blog