De herfst is een mooie periode waarin de natuur zich klaar maakt voor de winter. Ook bij je cactussen en vetplanten wordt deze overgang zichtbaar. De groei stopt, sommige succulenten laten net zoals bomen en struiken hun bladeren vallen, maar ook de verzorgingswensen van je planten veranderen in deze periode. In deze blog neem ik je mee hoe je het beste voor je cactussen en vetplanten kunt zorgen in de herfst en wat er allemaal rondom je cactussen en vetplanten te doen is.
Het weer
Een belangrijke factoor in de herfst is het weer. Waar de zomer nog vaak warm en droog is wordt het weer in de herfst een stuk wisselvalliger. Bij een warme september en oktober maand heb je nog twee volle groeimaanden voor je planten. Maar wanneer de temperatuur kouder wordt en het veel regent en er is weinig zon, is het verstandig om eerder de frequentie van het water en voeding geven af te bouwen. Maar ook is het weer van belang voor je cactussen en vetplanten die je buiten hebt staan. Hieronder leg ik uit hoe je de verschillende thema's aanpast op het weer.
Water
De herfst is een overgangsperiode waarin je de cactussen en vetplanten bij de start vaak nog één keer per 2 weken water geeft, waar dit aan het einde van de herfst op één keer in de maand zit. Wanneer ga je over na één keer per maand? Hiervoor kijken we vooral naar de hoeveelheid zon die er voorspeld wordt. Als voorbeeld, zijn er nog veel zonnige dagen in oktober? Dan geef je tot die tijd één keer per twee weken water, wanneer het weer slechter wordt, ga je over naar één keer per 4 weken.
Belangrijk, zeker in deze periode is dat de aarde niet te lang nat blijft. Hierbij is het belangrijk dat de grond na max. één week weer helemaal droog is. Is de aarde na één week nog steeds nat of vochtig? Geef je cactus of vetplant de volgende keer dan een kleinere hoeveelheid water. Op deze manier verklein je de kans op rot.
Benevelen
Twijfel je of je water moet geven? Dan kun je de cactus of vetplant in deze periode ook benevelen. Het vocht neemt de plant op met hun huidmondjes. Daarnaast helpt het ook preventief tegen spint. Deze wordt weer actief in de herfst. Spint houdt niet van de luchtvochtigheid die ontstaat rond en op je plant als je haar beneveld. Voor meer informatie over spint kun je hier onze spint blog lezen.
Licht
De intensiteit van de zon neemt naarmate de herfst vordert sterk af. Ook al gaan de meeste cactussen en vetplanten aan het einde van de herfst in rust, ze willen wel graag licht overwinteren. Zet je planten in deze periode op een zo'n licht mogelijke plaats.
Voeding
Bij een mooie herfst kun je eind september of begin oktober nog voeding geven aan je cactus of vetplant. Dit ondersteunt de groei in de laatste weken en zorgt ervoor dat je planten sterk hun winterrust in gaan. Later in de herfst raden we aan om geen voeding te geven. De planten zijn in rust en hebben dit vaak niet nodig. Mocht je een cactus of vetplant hebben waarvan je ziet dat deze niet zo goed gaat, kun je later in de herfst nog wel voeding bijgeven om zo zijn weerstand te ondersteunen.
Bloei
Voor veel van je cactussen en vetplanten is de bloeiperiode nu over. Toch zijn er nog wel enkele cactus en vetplant soorten die in de herfst bloeien. Wat cactussen betreft, is de Ariocarpus een echte herfstbloeier. Wanneer het goed weer is wil een enkele Astrophytum soort ook nog wel gaan bloeien. Wanneer je bloemen van je cactus zijn bestoven is dit de periode dat de zaadbessen vaak rijp zijn en klaar om te oogsten.
Bij de vetplanten en succulenten zijn er wel meerdere soorten die in de herfst bloeien. Voor vele Mesemb soorten zoals Lithops, Conophytum en Pleiospilos is dit de periode dat ze gaan bloeien. Maar ook veel Afrikaanse soorten als de Huernia, Orbea, Anacampseres, Adromischus, Crassula, Aloë, Euphorbia en Haworthia soorten kunnen nu nog gaan bloeien.
Stekken
De herfst is niet de periode om te stekken. Cactussen en vetplanten maken in deze periode minder makkelijk nieuwe wortels. Stekken in deze periode raden we daarom ook af. Lijkt het je leuk of wil je het stekken eens proberen van het voorjaar? Lees dan ook eens onze blog over het stekken van cactussen en vetplanten.
Planten gaan in rust
In de vorige thema’s hebben we het al een paar benoemd dat de meeste cactussen en vetplanten in rust gaan. Maar wat houdt dit nu precies in? In de rustperiode komt de groei tot stilstand. De verbranding in de plant gaat omlaag. Hierdoor verandert ook haar water en voedingsbehoefte. In de rustperiode kan er ook wat aan het uiterlijk van je plant veranderen. Bij cactussen zie je vaak dat ze wat inkrimpen en de huid rimpelig wordt. Dit is volkomen normaal en zal in het voorjaar weer terug naar normaal gaan. De rimpels zie je ook terug bij je bladeren van je vetplanten. Net als bij bomen drogen de bladeren van succulente soorten zoals een Pachypodium, Euphorbia, Adenium en Monadenium op. Deze vallen er in deze herfst geheel of grotendeels vanaf. Schrik hier niet van als je plant dit ineens doet. Zodra de bladeren geheel droog zijn, kun je ze er makkelijk vanaf halen. Doe je dit wanneer ze nog niet geheel zijn ingedroogd kun je de stam van de plant beschadigen doordat ze nog te vast zitten, wacht dan nog even.
Waarom is de rustperiode van je planten?
Vanuit de natuur heeft dit vaak te maken met het jaargetijde en als overlevingsstand doordat er een lange periode geen water valt. Bij ons staan de cactussen en vetplanten natuurlijk onder hele andere omstandigheden. Maar is deze rustperiode zeker van belang. De lichtintensiteit is bij ons in de winter te laag en zijn er te weinig zonnige dagen om een mooie groei te behouden. Groeit je cactus of vetplant toch door? Dan heb je kans dat de nieuw groei minder vol en meer uitgerekt is. Maar dat is niet de enige reden. De rustperiode heeft je cactus en vetplant ook nodig om in het voorjaar als de zon weer intenser is de groei weer goed op gang te laten komen. Daarnaast bevordert de rustperiode de bloei van je cactus of vetplant.
Planten die buiten staan
Je planten die niet buiten kunnen overwinteren raden we aan om half oktober naar binnen te halen. Dan kan de kluit nog genoeg uitdrogen voordat ze in winterrust gaan. Wordt er in de eerste weken van oktober veel regen voorspeld? Dan raden we je aan om ze eind september naar binnen te halen. Want anders kan de kluit te lang nat blijven en heb je veel meer kans op rot.
Voor vorstbestendige planten die droog (dus tegen de regen beschermd) overwinteren raden we aan om vooral naar het weer en de temperatuur te kijken in september en oktober. De kluit droogt bij deze planten minder snel op, omdat ze niet de warmte van binnen in huis hebben. En om goed tegen de vorst te kunnen moet de kluit echt geheel zijn uitgedroogd. Zodra er in die maanden een periode van een week of meer slecht weer aankomt, raden we aan direct de regenbescherming aan te brengen of ze onder een afdak of op een veranda te zetten.
Vorstbestendige Agave soorten zijn hier een uitzondering op. Hierbij kun je het beste de onderste 3-4 cm van de aarde licht vochtig houden gedurende de herfst. Anders drogen de wortels teveel in en heb je in het voorjaar een uitgedroogd wortel gestel.
Hopelijk heb je deze blog met veel plezier gelezen en kun je goed voor je vetplanten en cactussen zorgen in de herfst. Heb je nog vragen hierover kun je altijd contact met ons opnemen.
Wil je je alvast inlezen over de winterverzorging? Bekijk hier onze winter blog.