Cactussen stekken is vrij eenvoudig en een leuke manier om meerdere van deze stekelige vrienden te krijgen. Nu hoor ik je denken, maar hoe doe je dat dan? In deze blog nemen we je mee in het hele proces van stekken. Maar ook wanneer je dit het beste kan doen, hoe je de cactus daarna beworteld en nog wat handige en praktische cactus stek tips. Zo kun je na het lezen van de blog in no-time aan de slag met je eigen cactus.
Waarom zou ik mijn cactus stekken?
Een cactus hoeft als alles goed met haar gaat niet ineens gestekt te worden. Maar mocht de plant na een tijd gaan rotten kun je de gezonde delen van de cactus redden door ze te stekken. Maar ook als je een cactus hebt die veel te groot geworden is of omdat je de vorm niet mooi vindt. Sommige cactussen maken ook veel nieuwe zijscheuten. Dan is het stekken juist weer een leuke manier van het vermeerderen van je cactus.
Wat heb je nodig?
Om de cactus te stekken zijn er een paar dingen handig om klaar te hebben liggen. Een scherp mes. Soms kan een cactus van binnen erg stevig zijn. Ook is het van belang dat je mes schoon is. Anders komt er namelijk vuil en mogelijke bacteriën van het mes op de snijwond van de cactus. Naast een mes heb je iets beschermends nodig om de cactus vast te kunnen pakken. Denk hierbij aan: Dikke handschoenen, piepschuim een krant of een grill/BBQ tang. Allemaal handige dingen waarmee je de cactus vast kunt houden tijdens het stekken zonder dat je stekels in je handen krijgt.
Waar stek ik de cactus?
Dit verschilt per reden waarom je de cactus stekt. Hieronder staat per reden beschreven waar je de cactus stekt. Ook staan er voorbeelden in de afbeeldingen zodat je er een goed beeld bij krijgt.
- Je cactus is rot. Snij het gezonde gedeelte enkele centimeters boven de rotte plek af. Daarna is het belangrijk dat je alleen groen plantweefsel ziet. Zie je nog rot? Snijd dan elke keer een plak van 2 cm af totdat je alleen nog gezond groen plantweefsel ziet.
- Je cactus is te groot of uit verband. In dit geval snij je het gedeelte wat je nog mooi vindt of de juiste grote vind af.
- Je wilt zijscheuten van je cactus stekken. Deze haal je vanaf de basis van de moederplant. Bij sommige cactussoorten kun je ze er ook al af draaien. Dan hoef je geen snede te maken.
Ik heb een stek van de cactus en nu?
Als je een brede stek hebt van bijv. een bol of zuilcactus kun je de onderkanten schuin afsnijden (zie afbeelding). Hierdoor heb je meer oppervlakte waar wortels worden aangemaakt en blijft je stek beter in de aarde staan. De wond van de stek moet eerst drogen voordat je de cactus in de aarde zet. Leg de stek daarom in een droge omgeving voor ongeveer 1 week. Dit hoeft niet in de zon te zijn, want dan zorgt dit ervoor dat het vocht wat in de cactus stek zit verdampt en dat wil je niet. Als tip kun je op de wond stekpoeder of kaneelpoeder strooien. Beide hebben een schimmel afwerende werking en bevorderen de wortelaanmaak.
Na een week kun je de cactus stek oppotten in droge cactus aarde. Een bolcactus en zuilcactus zet je op de aarde (hierbij kun je nog stokjes gebruiken zodat de plant niet omvalt). Een schijf/bladcactus stop je enkele centimeter diep in de aarde, bij deze cactusvorm groeien de wortels niet uit de onderkant van de stek, maar uit de zijkant van het blad. Je mag de cactus af en toe ook benevelen met water. Zodra je het idee hebt dat je cactus stek wat vaster in de aarde begint te staan of je ziet kleine wortel puntjes onderop je stek mag je beginnen met water geven. Je kunt de plant van zowel onder af als bovenaf water geven.
Nu kun jij ook een cactus stekken! Je zult zien dat het na een paar keer steeds makkelijker gaat. Succes!