Levende steentjes? Zijn die echt? Groeit dat? Dit heb ik nog nooit gezien.
Deze vragen en opmerkingen krijgen we vaak wanneer mensen de levende steentjes van ons zien. Deze leuke planten hebben deze bijnaam gekregen omdat ze erg op steentjes lijken. Levende steentjes is de Nederlandse bijnaam die deze plantjes hebben gekregen. De Latijnse naam is Lithops.
In de natuur groeien deze levende steentjes in Zuid-Afrika en in Namibië. Hier zijn ze soms zo gecamoufleerd tussen de stenen die in dit gebied liggen dat je ze alleen kunt vinden wanneer ze gaan bloeien. Sommige Lithops soorten groeien in gebieden waar jaarlijks, maar 5-6 cm regen valt. Ze kunnen dus erg goed tegen lange periodes van droogte. In het water geven zit dan ook de grootste uitdaging bij het verzorgen van deze levende stenen.
Bij te veel water, en dan vooral wanneer de wortels te lang in de natte aarde blijven staan, kunnen de plantjes gaan rotten. Geef hierom dan ook niet vaker dan 1 keer in de maand tot 1 keer in de twee maanden water. Geef ook niet meer water dan dat de plant zelf kan opnemen. Ook is het handig om goed naar de plant te kijken. Wanneer je Lithops water nodig heeft, gaat ze rimpelen en trekt ze zich wat terug in de grond. Dat zijn twee tekenen dat de plant water nodig heeft en is volkomen normaal. Het schaadt de plant niet wanneer ze dit vertoont want het is een natuurlijke reactie op droogte.
Lithops bloeien voornamelijk in de herfst en in de winter. Dit is erg leuk, want de meeste andere planten zijn in deze periode al uitgebloeid. De levende steentjes houden hiermee het ritme vanuit de natuur vast. Daar begint het voorjaar als bij ons de herfst begint. De bloem groeit vanuit het midden tussen de twee bladeren. Ze zijn meestal wit of geel van kleur en variëren van 3 tot 8 cm in diameter. Dit varieert per Lithops soort.
Één keer per jaar wisselen de levende steentjes van blad. De oude bladeren splijten open en vanuit het hart van de plant groeien dan de nieuwe bladeren. De nieuwe bladeren worden uiteindelijk weer wat groter dan de vorige. De oude bladeren verdrogen en vallen vanzelf van de plant af. Mocht je het niet mooi vinden kun je ze er als ze helemaal ingedroogd zijn voorzichtig vanaf halen.
De levende steentjes zijn er in vele kleuren. Het is erg leuk om meerdere soorten te combineren en zo de mooiste creaties te maken. Bekijk alle verschillende soorten Lithops planten hier.