Wanneer het in de winter koud, guur en regenachtig is, denk je niet direct aan cactussen in je tuin, op een groen dak of bijvoorbeeld onder je veranda. Toch zijn er een aantal cactussen en vetplanten die het dan goed bij doen en een echte leuke toevoeging kunnen zijn aan je tuin, dak of andere plaats in je tuin. In deze blog neem ik je hier graag in mee. Daarnaast hebben we bijna het hele jaar rond een leuk assortiment cactussen en vetplanten die winterhard of vorstbestendig zijn. Met deze blog hoop ik je te interesseren voor deze planten groep, maar ook verzorgings- en andere leuke tips te geven.
De termen winterhard en vorstbesteding heb je wellicht ook wel eens voorbij zien komen of gelezen in de productteksten bij onze cactussen en vetplanten. Tussen deze 2 termen zit een belangrijk verschil. Winterhard betekend dat de cactus of vetplant alle condities kan weerstaan wanneer ze gedurende de winter buiten worden neergezet of aangeplant. De term vorstbestendig betekent bij cactussen en vetplanten dat ze wel vorst aan kunnen, vaak variërend van een paar graden tot 20 graden onder nul. Maar dat kunnen deze planten enkel bij een droge overwintering. Denk hierbij aan geen water geven, maar ook beschermd staan tegen de regen. Hieronder gaan we er per type wat dieper op in.
Cactussen
De meeste cactussen die vorst kunnen hebben zijn vorstbestendige planten. Ze kunnen de vorst goed aan, maar hiervoor dienen ze wel droog te staan en geen water te krijgen vanaf het einde van de herfst tot aan het voorjaar.
Twee cactussoorten waar we zelf goede ervaring mee hebben en die het hele jaar onbeschermd buiten kunnen staan (winterhard), zijn de Opuntia humifusa en de Cylindropuntia imbricata. Beide cactussen kunnen de combinatie van vorst en regen in onze winters goed verdragen.
Net echt een cactus, zijn er een aantal Yucca en Agave soorten ook winterhard, of vorstbestendig. Planten uit beide geslachten en voornamelijk de Yucca, kunnen na verloop van tijd erg groot worden. Houdt hier dus rekening mee wanneer je deze aanplant in de tuin.
Vetplanten
Bij vetplanten zijn vooral de winterharde soorten zoals Sempervivums, Sedum en Delosperma bekend. De Sempervivums en Delosperma soorten zie je vooral in schalen in de tuin en in rotstuinen. De sedum soorten zijn tegenwoordig bekend van de groene daken waar ze veel worden toegepast. Enkele andere soorten welke minder bekend zijn, maar vaak wel goed tegen de vorst kunnen zijn: Jovibarba, Orostachys, Sinocrassula en de Rosularia. Wel raden we aan om per plant goed te kijken of ze winterhard zijn. Het is namelijk niet altijd zo dat een heel plantengeslacht winterhard is. Als voorbeeld nemen we de Sedum. Hier zitten een aantal soorten welke goed tegen de vorst kunnen, maar ook een aantal welke enkel als kamerplant gehouden kunnen worden.
Toch hebben we naast de bekende vetplanten ook een aantal welke goed vorstbestendig zijn, waar je dit niet direct van verwacht. Denk aan sommige Lithops soorten, maar ook een groot aantal andere Mesemb soorten en Aloë soorten.
Wil je de precieze soorten welke vorstbesteding of winterhard zijn bekijken? Deze kun je terugvinden op de link hier. In de producten staat omschreven hoeveel graden vorst ze aankunnen en of ze droog dienen te
Licht, water en voeding
Je kunt de planten het beste een zo licht mogelijke plek geven. Ze kunnen ook zeker in de volle zon geplaatst worden. Doordat de planten buiten staan zullen ze minder snel verbranden, doordat de lucht eromheen altijd in beweging is. Zet je de planten voor het eerst buiten? Dan raden we wel aan om ze even een week aan de zon te laten wennen. Vaak zijn ze nog niet gewend aan direct volle zon, de gehele dag. Bouw dit eerst gedurende een week op met een paar uurtjes, naar een dagdeel en daarna de gehele dag. Een plaats in de schaduw of waar de zon maar 1 of 2 uurtjes komt raden we af.
Wanneer je cactus of vetplant in de periode van april tot september op een plek zet waar ze in de regen staat, hoef je geen extra water te geven. Wel zou je de planten, wanneer er een droge periode van meerdere weken in hun groeiperiode aankomt, wat water kunnen bijgeven om zo de groei niet af te remmen. Staat je plant beschut van de regen? Dan kun je haar gewoon water geven zoals beschreven staat op de productpagina. In de periode van oktober tot maart hoef je de planten geen water te geven. Dan gaan ze in rust.
Je cactussen en vetplanten welke buiten staan hebben ook voeding nodig, dit kun je met water mee geven op de aarde of om de plant heen strooien. Zeker wanneer je de planten aangeplant hebt en ze in de regen staan is het belangrijk voeding mee te geven. Door de regen spoelen er voedingsstoffen in de grond weg. Je kunt de planten op dit moment dan voeding bijgeven. Doordat de grond nog nat is spoelt de voeding dan ook niet weg.
Koude overwintering en bloei
Winterharde en vorstbestendige cactussen en vetplanten staan niet alleen mooi in je tuin, de kou heeft ook nog een ander voordeel. Sommige cactussoorten hebben een koude overwintering nodig om in het voorjaar te gaan bloeien of om echt uitbundig te gaan bloeien, waar ze anders maar een enkele bloem laten zien.
Ziektes en plagen buiten
Cactussen en vetplanten die buiten staan hebben in de meeste gevallen een sterke weerstand. Dit gaat vaak gepaard met de buitenlucht. Ongedierte zoals wolluis, spint en dopluis zie je bij deze planten een stuk minder. Het is niet geheel uitgesloten dus controleer je planten er wel af en toe op.
Maar geheel ongedierte vrij is het ook niet. Waar je vooral op moet letten zijn slakken en rupsen. Dit zijn dieren die vaak op en rond andere planten zitten en een hapje cactus of vetplant toevallig ook lekker vinden.
Rupsen zullen niet direct op je cactussen en vetplanten afkomen. Maar heb je bijv. een gedeelte in de tuin met groenten of andere planten die in trek zijn bij rupsen, is het aan te raden je cactussen en vetplanten hier eens extra op te controleren.
Toepassingen
Ben je enthousiast geworden over cactussen en vetplanten voor in de tuin? Dan hebben we hieronder een aantal mogelijkheden beschreven waarin ze prima passen.
-
Rotstuinen, hierin kun je winterharde vetplanten in aanplanten. Ze maken vaak de ruige looks van je rotstuin helemaal af. Maar je ziet ook steeds vaker vorstbestendige cactussen die worden toegepast in rotstuinen. Hierdoor heb je vaak net even meer mogelijkheden. Alleen dien je ze wel te beschermen tegen de regen in de winter. Dit kun je doen door een afdekking boven het gedeelte met deze planten te maken in de winterperiode, ze aanbrengen in goed doorlatende grond en ze bijv. op hogere delen in de rotstuin te zetten. Hier blijft het water vaak korter in de grond staan.
-
Veranda of andere buitenzitjes. Binnen is het heel normaal dat we naast de bank of op de tafel een gave pot met cactus of vetplant neerzetten. Maar waarom niet naast dat leuke buitenzitje. Een winterharde of vorstbestendige cactus of vetplant is hier ideaal voor. Ze kunnen het hele jaar buiten blijven, makkelijk in de verzorging en je hebt er bijna geen omkijken naar.
-
Je balkon. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Dan zijn deze planten ook ideaal voor jou. Vaak is een balkon ook geheel of deels beschermd tegen de regen en kun je er het hele jaar door winterharde of vorstbestendige cactussen en vetplanten houden.
-
Groendaken. Deze ken je vast wel van de matten met verschillende Sedum soorten die erop groeien. Maar vele winterharde cactussen en vetplanten doen het hier ook goed op en zijn een leuke afwisseling tussen de Sedum. Vorstbestendige soorten raden we in dit geval af, omdat groendaken niet beschermd zijn tegen de regen in de winterperiode.
Ben je na het lezen van deze blog ook enthousiast geworden? Of gewoon benieuwd naar welke planten het dan zijn die winterhard of vorstbestendig zijn? Neem hier een kijkje in ons assortiment. Heb je nog vragen of toevoegingen na het lezen van de blog? Dan kun je ons altijd berichten via de contactknop onder aan de pagina.