Summertime! Cactussen en vetplanten in de zomer

Het is zomer, mooi weer, veel zon en het groei en bloeiseizoen voor vele van jouw cactussen en vetplanten. In deze blog beschrijven we de verzorging van je cactussen en vetplanten in de zomer en geven we je wat handige tips voor dit seizoen. 

 

Groei en bloei seizoen

De zomer is voor de meeste cactussen en vetplanten het groeiseizoen bij ons. Als je planten het naar hun zin hebben bij je zal je zien dat ze bijna allemaal nieuw groei laten zien. Soorten die bijv. voorkomen in Afrika hebben hun groeiseizoen bij ons in de winter. Een enkel zal dan niet groeien in de zomer, maar toch passen vele planten uit dit continent zich aan, aan de omstandigheden bij ons en gaan groeien in de zomer. Zorg er tijdens de groei voor dat je planten veel licht krijgen, voldoende water en ook 1 keer per maand voeding om de groei te ondersteunen. 

De zomer is ook de periode dat vele cactus en vetplant soorten bloeien. Ook gaan sommige cactussoorten die in het voorjaar al eens gebloeid hebben vaak voor een tweede ronde in de zomer. Cactussoorten die dit vaak doen zijn de Astrophytum, Rebutia, Mammalialria en Gymnocalycium.

 

Stekken en zaaien

Het zomerseizoen is ook ideaal voor het stekken van je cactussen en vetplanten. Ze wortelen makkelijk door de warme temperaturen. Benieuwd naar het stekken van je planten? Lees hier onze blog over stekken. Ook kun je wanneer je zaad hebt van je planten van de eerste bloeironde dit nog hetzelfde seizoen zaaien.  

 

Hittegolf of warm weer

Bij een periode van warm weer mag je je cactussen en vetplanten zowel binnen als buiten een keer extra water geven. We adviseren normaal 1 keer per twee weken water. Maar wanneer door het warme weer de aarde snel en geheel is uitgedroogd mag je ook 1 keer per week water geven.

Wat je planten ook lekker vinden is als je ze aan het einde van de dag beneveld bij warm weer. Doe dit niet overdag in de zon. Dit kan brandplekjes veroorzaken en de huidmondjes die het water opnemen zijn overdag tijdens de hitte dicht en nemen dan het vocht niet op. Wanneer het in de avond koeler wordt openen de huidmondjes weer.  Dit extra water vinden je planten erg fijn en houd ze ook aan de groei in deze periode. Zodra je plant te weinig water krijgt tijdens warm weer stagneert de groei of wordt deze minder mooi. Als voorbeeld kunnen de bladeren bij bijv. de Opuntia en Tephrocactussen langwerpig gaan groeien. 

 

In de kas of vlak tegen het glas op de vensterbank

Heb jij je cactussen en vetplanten in een kas staan? Zorg dan in de zomer voor voldoende ventilatie en schaduw. De temperatuur in de kas kan namelijk erg snel oplopen omdat de zon intens en sterk is in de zomer. Zorg dat je veel ventileert door ramen en duren te openen. Automatische raam openers kunnen hierbij een uitkomst zijn, zodat je hier zelf minder op hoef te letten. Daarnaast is het aan te raden om in de zomer periode het dak van je kas te witten, of schaduw doek te plaatsen met een lichte UV-demping. Dit beschermt de planten ook tegen de felle zon. 

Tijdens een hittegolf kun je bij je kas ook nog extra ramen eruit halen, ventilatoren plaatsen en water op de grond sproeien. Dit alles zorgt ervoor dat de temperatuur naar benden gaat en je planten het niet te heet krijgen. 

Heb jij je cactussen of vetplanten dicht tegen het glas staan op je vensterbank? Op zonnige dagen kan het net achter het glas erg heet worden. Ook staat de lucht daar vaak stil. Dit kan ervoor zorgen dat je cactussen of vetplanten op delen brandplekken krijgen. Dit kun je makkelijk oplossen door de planten verder van het glas te zetten of bij erg zonnig en heet weer karton tussen het glas en je planten te zetten. 

Nu hoor ik je denken, onze planten kunnen toch wel tegen wat hitte, weinig water en hoge temperaturen? Waarom moeten we dit doen en waarom verbranden ze dan? In de natuur kunnen onze planten er inderdaad erg goed tegen. Maar staan ze ook vaak in open vlaktes waar de lucht verplaatst. In onze kas of achter de vensterbank heb je vaak veel stilstaande lucht. Ook zijn de planten in de natuur gewend om dag in dag uit deze hoge temperaturen te hebben. Bij ons is het vaak een week tot enkele weken dat het echt zo warm wordt.

 

Cactussen en vetplanten naar buiten

In de zomer vinden je cactussen en vetplanten het heerlijk om buiten te staan. Dit zal ze echt goed doen, ze groeien vaak sneller en mooier en komen mooi op kleur. Dit laatste zeker als je ze op een zonnige plek zet. Bij veel vetplanten zie je dit terug in de kleur op de bladeren en bij vele cactussoorten zie je dat de nieuwe stekels die tijdens de zomer groeien ook een intensere kleur hebben. 

Naast dat de zomer een fijn seizoen is voor je planten om buiten te staan zijn er ook een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Het eerste is het zonlicht. Hier moet je de planten wel even aan laten wennen. Anders verbranden ze net als ons wanneer we te lang in de zon zitten. Bouw het aantal zon uren de eerste week even op of haal ze op het heetst van de dag tussen 12:00 en 15:00 uur even uit de zon. 

De Nederlandse zomers kunnen ook erg nat zijn. Zorg hiervoor dat er voldoende water weg kan lopen uit de potten. Heb je terracotta potten met een schaal eronder haal de schaal er dan onderuit. Binnen potten waar geen gat onderin zit zijn ook niet ideaal omdat hier geen water uit kan lopen. 

Kortom, de zomer is een mooi en leuk seizoen voor jou en je cactussen en vetplanten. Laat het mooie weer maar komen!

Terug naar blog